leestijd: 3 minuten

Is Stainless Steel nikkelvrij? Een vraag die je je terecht mag stellen want klopt dit wel?
In dit blog duiken we in dit veelgebruikte materiaal en ontdek je of dit klopt.

Is stainless steel nikkelvrij?


 

Is Stainless Steel nou hetzelfde als RVS en Surgical Stainless Steel?

We beginnen bij de uitleg van de naam. Er zijn namelijk ontzettend veel benamingen in omloop:

  • RVS
  • Edelstaal
  • Stainless Steel (304 en 316)
  • Surgical (Stainless) Steel
  • Hypo-allergeen stainless steel

RVS staat voor Roest Vrij Staal en draagt in sieradenland de veelgebruikte naam: Stainless Steel. Misschien heb je ergens ook wel eens Surgical Stainless Steel zien staan, of te wel chirurgisch staal. Het is allemaal hetzelfde materiaal met kleine verschillen in mengsel.
En wat denk je van de gevoelswaarde die hangt aan het naampje? RVS of hypo-allergeen staal... Het voelt anders hè? What's in a name :).

In dit blog gebruik ik voor het gemak de naam stainless steel als werknaam. 

Stainless Steel (RVS) is een ontzettend sterk, kleurvast en duurzaam mengsel van diverse materialen. Stainless Steel wordt niet of nauwelijks aangetast door water of vocht. Door deze fijne eigenschappen is het ook zo geliefd in de medische wereld en wordt het ook graag gebruikt voor sieraden. Stainless steel kan bovendien tot in het oneindige gerecycled worden. 

Je zegt mengsel? Wat is dan precies de samenstelling?

Stainless Steel bevat chroom, ijzer, koolstof én nikkel. Verder zijn in veel soorten stainless steel ook de elementen stikstof, titanium, molybdeen, mangaan en silicium aanwezig. En als laatste;  bevat goudkleurig stainless steel meestal een plating van een laagje echt goud (18 kt. of 24 kt.).

En ja, je leest het al: Stainless Steel is dus niet nikkelvrij!  WAT??!! Ja, je leest het goed. En ik hoor je nu denken: 'Waarom zetten ze er dan zo vaak hypo-allergeen bij of nikkelvrij?'.
Eerlijk? Het klopt dus gewoon niet. Ik kan het niet mooier maken.... of misschien tòch wel?

is stainless steel nikkelvrij

WAZIG? Niet nikkelvrij en toch geschikt?

Stainless steel bevat maar een heel klein beetje nikkel. Gemiddeld zo'n 8 tot 10%. Stainless Steel 304 bevat 8% nikkel en de 316 variant bevat 10% nikkel.

De reden dat er nikkel aan wordt toegevoegd is dat het mengsel niet magnetisch wordt. Wel zo handig. Stainless Steel is dus een mengsel van grondstoffen en geen kant-en-klare grondstof. De buitenste laag  bevat een natuurlijk beschermend laagje chroom. Deze chroomlaag zorgt ervoor dat het mengsel met nikkel is 'opgesloten'. De kans dat je huid in aanraking komt met de nikkel is dus heel erg klein, nihil, maar niet onmogelijk. De chroomlaag kan wel beschadigen door langdurig dragen maar deze kan gelukkig ook herstellen, lees het advies hieronder. :)

Bij een heel groot percentage van de sieraden/oorbellen gaat het dus ook goed bij het dragen. En dus meestal ook wanneer je wat gevoeliger oren hebt.

Misschien heb je ook wel eens ervaren dat het ene paar stainless steel wel goed gaat en het andere niet. De meest logische verklaring is, denk ik, de dikte van het laagje chroom en de hoeveelheid nikkel. Ook hoe schoon je de oorbellen houdt is erg belangrijk! Lees daarom het advies hieronder goed door.

NIET DOEN

Ben je bekend met een flinke nikkelallergie, dan is het dragen van stainless steel misschien toch beter af te raden. Je kunt dan beter kiezen voor echt zilver en goud. Helaas zijn die materialen een heel stuk prijziger. We hebben wel een aantal sieraden in de shop van .925 zilver, zoek dan even op .925 

ADVIES

Het is belangrijk om de stopper en het stekertje regelmatig schoon te maken. Zuurstof zorgt namelijk voor herstel van het beschermende laagje over de nikkel. Wanneer er vuil (huidvetten, make-up etc) op komt, kan zuurstof er niet bij en de laag niet herstellen. In dat geval ontstaat er een kleine kans dat je toch wat last krijgt van de nikkel die door het laagje heen komt. 

DOEN: Maak je oorbellen voorzichtig schoon met een vochtig doekje water en zeep of een wattenstaafje met wat alcohol, laat ze een paar dagen luchtdrogen, dan zal dit laagje weer herstellen. 

is stainless steel nikkelvrij

Wat wij gebruiken:

  • De stekertjes die we bevestigen achterop oorbellen zijn van stainless steel 304 (met de minste nikkel). De stekertjes hebben bovendien een echt goud verguld laagje (18 kt. of 24 kt.). De comfortstoppers die we gebruiken zijn van nikkelvrij goud verguld messing. De vlindertjes zijn net als de stekertjes van stainless steel 304.
  • De gouden stekertjes waar we bedels aan hangen zijn ook van stainless steel 304 en hebben een duurzaam echt gouden plating van 18/24 kt. goud.
  • De dunne ringetjes (DEZE) zijn van stainless steel 316 en hebben een 18 kt goud verguld laagje.

Ik hoop dat ik met dit artikel je een stukje wijzer heb kunnen maken!

Kopiëren en gebruiken van dit artikel zonder schriftelijke toestemming is verboden!

 

© 2012 - 2024 More than Rubies | sitemap | rss